bedrijfsopvolgingDe opvolger met lege handen…

Stel u krijgt een verjaardagscadeau dat u heel graag wilt. De gever zegt er wel bij: je mag het altijd gebruiken maar het blijft van mij. Hoe zou u zich in zo’n situatie voelen?

Opvolgers in het familiebedrijf worden geacht het bedrijf voort te zetten. Ze zijn hiervoor “in de wieg” gelegd. En als ze zijn opgeleid, voorbereid en het moment daar is, krijgen ze hom noch kuit. Een volgende generatie moet de handen vrij hebben! Om het bedrijf naar zijn/haar inzicht te leiden. Hij moet hiervoor de middelen hebben en de zeggenschap. Dat kan formeel geregeld worden. Maar nu komt het, hoe zit het met het informele gedeelte…?

Wat speelt er als de vorige generatie een “rol” blijft spelen, voor de gezelligheid vijf keer per week langskomt, achter jouw bureau plaatsneemt en eens een belletje doet met een oude relatie.
Wat is er dan aan de hand?

Het stopt bij een volgende generatie…

81% procent van de familiebedrijven haalt de derde generatie niet en slaagt er niet in om na twee generaties door te gaan. Een van de belangrijkste oorzaken is dat het informele deel achterblijft bij de ”oude eigenaar” en de nieuwe leider niet het volledige bezit over het bedrijf heeft. Dit elastiek, het lijntje tussen oud en nieuw, remt de ontplooiing van de nieuwe generatie zodat veel bij het oude blijft. Een gevaarlijke valkuil binnen familiebedrijven.

Hoe komt het volledige bezit, formeel en informeel in handen van de nieuwe generatie? Dit gaat niet zonder slag of stoot.

In mijn praktijk kom ik situaties tegen waar aandeelhouders weigeren hun informele rol op te geven zelfs al kan dit het bedrijf ernstig schaden.

Hoe geeft de oude generatie het stokje volledig over?

  • Afscheid nemen met dank voor bewezen diensten
  • een rituele overgang
  • Het ontvangen van het informele deel door de opvolger.

Hoe dit te regelen, neem daarvoor contact op met de coach familiebedrijven.

bart@volhartcoaching.nl of bel met 0653 710593